Onderzoek magneetveldzone in milieueffectrapport bij aanpassen hoogspanningsnet

Persbericht | 10 juli 2017

Welk onderzoek naar de magneetveldzone rond een nieuwe hoogspanningsverbinding is nodig? De Commissie m.e.r. heeft hierover advies uitgebracht aan de minister van Economische Zaken en een factsheet opgesteld.

Aanpassingen aan hoogspanningsnet
Nederland werkt aan de transitie naar duurzame energie. De productie van stroom uit wind en zon en de schommelingen in het aanbod ervan vragen om aanpassingen aan het hoogspanningsnet. Die aanpassingen worden in de komende jaren voorbereid en uitgevoerd. 

Vanwege de aanpassingen en de zorg bij omwonenden over mogelijke gezondheidseffecten van hoogspanningsverbindingen heeft de minister van Economische zaken de Commissie gevraagd aan te geven welke informatie over magneetvelden en gezondheid in een milieueffectrapport over het aanleggen of aanpassen van een hoogspanningsverbinding aan de orde moet komen.

Het advies
Het advies en de factsheet geven een overzicht van de achtergronden en methoden om de magneetveldzone rond een hoogspanningsverbinding te bepalen. Vragen die over de zone in een milieueffectrapport beantwoord moeten worden zijn bijvoorbeeld:

  • Zijn er knelpunten langs de verbinding, zoals woningen of scholen die binnen de zone liggen?
  • Hoe groot is ieder knelpunt en gaat het om gerealiseerde of geplande bestemmingen?
  • Zijn de knelpunten op te lossen? Anders gezegd: zijn maatregelen denkbaar om deze gevoelige bestemmingen in de magneetveldzone te voorkomen of het aantal te beperken door een ander ontwerp en/of andere ligging van de verbinding?

De Commissie hoopt met dit advies en de factsheet een bijdrage te leveren aan de uniforme beoordeling van de effecten van nieuwe hoogspannings-verbindingen.

Advies van de Commissie m.e.r. 

Factsheet Hoogspanningsnet en magneetveld 

Persbericht

Projectinformatie