3805. RISE en Lumière, gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam wil de binnenstad verder verdichten. Ze wil woningen bouwen en het gebied aantrekkelijker maken voor werken en recreëren. Rotterdam voert in de binnenstad verschillende herontwikkelingsprojecten tegelijk uit, waaronder RISE en Lumière. Samen omvatten deze twee projecten circa 2.000 woningen en maximaal 70.000 m2 aan andere functies, zoals kantoorruimte, een hotel en diverse maatschappelijke en commerciële voorzieningen.

Procedure en adviezen

Toetsing
29-11-2023 Aanvraag toetsingsadvies bij de Commissie mer
22-12-2023 Ter inzage legging MER
04-04-2024 Voorlopig advies uitgebracht
Voorlopig toetsingsadvies
Persbericht
Toetsing aanvulling op het MER
03-05-2024 Aanvraag toetsingsadvies bij de Commissie mer
10-09-2024 Advies uitgebracht
Toetsingsadvies en de aanvulling daarop
Persbericht

Opmerkingen bij de advisering

Toetsingsadvies aanvulling op het MER
De aanvulling geeft nieuwe inzichten over de effecten van de projecten tijdens de aanlegfase en over verschillende andere onderwerpen. Nog onduidelijk blijven de (hinder)effecten van RISE en Lumière samen in de aanlegfase. Daarnaast speelt ook de herinrichting van het Hofplein in hetzelfde gebied en de uitvoering is in dezelfde periode gepland. Gezamenlijk kunnen de projecten extra overlast veroorzaken. Onduidelijk is nu nog welke maatregelen en voorwaarden nodig zijn om hinder te beperken en normoverschrijdingen te voorkomen.
Daarnaast constateert de Commissie in haar advies dat ook met de aangevulde onderzoeken onduidelijk blijft in hoeverre op de eigen kavels RISE en Lumière aan de energie- en warmtevraag van de gebouwen kan worden voldaan en wat de milieueffecten zijn van deze systemen. Vergelijkbare informatie mist nog voor de opvang van regenwater. Het is belangrijk om te weten hoeveel regenwater op de eigen kavels kan worden opgevangen, en welke hoeveelheid regenwater de gemeente nog moet kunnen afvoeren bij een piekbui.
De Commissie adviseert het rapport aan te vullen voordat wordt besloten over de bestemmingsplannen voor RISE en Lumière. 

Voorlopig toetsingsadvies
De sloop- en bouwwerkzaamheden voor RISE en Lumière duren zo’n 6 à 7 jaar. De gemeente voert de werkzaamheden uit in een gebied waar veel mensen wonen, werken en/of recreëren. Dit kan veel overlast veroorzaken. Doordat verschillende andere projecten in de binnenstad, zoals de reconstructie van het Hofplein, tegelijkertijd worden uitgevoerd, kan extra hinder ontstaan. In het MER is de stapeling van overlast door verschillende werkzaamheden niet in beeld gebracht.
De Commissie constateert dat al veel milieu-informatie goed is beschreven, maar mist op een aantal projectonderdelen nog belangrijke inzichten. Zo is bijvoorbeeld onduidelijk of en hoe voldoende waterberging wordt aangelegd om wateroverlast te voorkomen en hoe aan de energievraag van de nieuwe gebouwen kan worden voldaan. De Commissie adviseert om het milieueffectrapport aan te vullen en daarna pas een besluit te nemen over de herontwikkelingen.
De gemeente heeft aangegeven het rapport aan te vullen. De aanvulling wordt opnieuw aan de Commissie voorgelegd.

Betrokken partijen

Samenstelling van de laatste werkgroep

Ruwan Aluvihare, BA. MDip LA
prof. dr. ir. Rob van der Heijden
ing. Gerard Krone

Voorzitter: ir. Kees Slingerland
Werkgroepsecretaris: Michelle Vanderschuren, MSc

Initiatiefnemer en Bevoegd gezag

Initiatiefnemer
VORM Projectontwikkeling
RED Company

Bevoegd gezag
Gemeente Rotterdam

Overige gegevens

Gebied: Nederland, provincie Zuid-Holland


Categorieën Besluit m.e.r.

Code Omschrijving
001.1 Project m.e.r. uitgebreide procedure
D11.2 2018: aanleg, wijziging of uitbreiding van een stedelijk ontwikkelingsproject met inbegrip van de bouw van winkelcentra of parkeerterreinen ingeval opp. >=100 ha, een aaneengesloten gebied met >=2000 of meer woningen, of een bedrijfsvloeroppervlak van >= 200.000m2

Bijgewerkt op: 10 sep 2024