3689. Programma Windenergie Amsterdam

De gemeente Amsterdam wil in 2030 127 megawatt (MW) aan windenergie gerealiseerd hebben. Om dit doel te halen moeten moest nog een geschikte locatie worden gezocht voor zo’n vier tot acht windturbines. Mede op basis van de milieuonderzoeken wijst de gemeente in het ontwerp Programma Windenergie Amsterdam 2030 het Havengebied, Diemerscheg, Oeverrand Gaasperplas, Weesperkarspel en Knooppunt Holendrecht aan als gebied voor windenergie. Ook is de gemeente van plan om vooruit te lopen op de implementatie van een nieuwe Europese richtlijn (Renewable Energy Directive III) en het Havengebied aan te wijzen als versnellingsgebied.

Procedure en adviezen

Reikwijdte en detailniveau
10-10-2022 Adviesaanvraag bij de Commissie mer
09-05-2023 Advies reikwijdte en detailniveau uitgebracht
Persbericht
Advies reikwijdte en detailniveau
Toetsing
27-09-2023 Aanvraag toetsingsadvies bij de Commissie mer
10-09-2024 Toetsingsadvies uitgebracht
Toetsingsadvies
Persbericht

Opmerkingen bij de advisering

Toetsingsadvies
Het milieueffectrapport geeft een goed beeld van de milieueffecten per zoekgebied, en van de effecten als verschillende zoekgebieden met elkaar worden gecombineerd tot alternatieven. In het ontwerp Programma zijn vervolgens de gebieden aangewezen waarbinnen de gemeente windenergie wil toestaan. De gemaakte keuzes zijn goed onderbouwd met milieu-informatie uit de uitgevoerde onderzoeken.
De Commissie vindt dat het milieueffectrapport voldoende informatie bevat om een besluit te kunnen nemen over het Programma Windenergie Amsterdam 2030 en de aanwijzing als versnellingsgebied waarbij het milieubelang volwaardig wordt meegewogen.

Advies reikwijdte en detailniveau
Amsterdam heeft de opgave om voor 2030 extra windturbines te plaatsen in de gemeente. Als eerste stap stelt de gemeente een Programma Windenergie op. Voor het besluit over dit programma wordt een milieueffectrapport (MER) opgesteld.
De gemeente wil alle mogelijke locaties voor windturbines in Amsterdam onderzoeken. Ook wil ze extra aandacht besteden aan gezondheid en natuur. De Commissie adviseert om duidelijk het aantal te bouwen windturbines aan te geven. Werk vervolgens aparte alternatieven uit voor gezondheid, natuur, landschap en energieopbrengst, omdat de voor- en nadelen van de van de locaties dan completer in beeld komen. Zo komen de milieueffecten van het Programma Windenergie Amsterdam goed in beeld.
De gemeente wil de informatie uit het rapport gebruiken om de participatie te ondersteunen en pas dan kiezen waar de windturbines komen. Maak daarom goed inzichtelijk welke gevolgen de keuzes hebben, schrijft de Commissie in haar advies.

Bijzonderheden
Het document Signalen uit de stad is geactualiseerd nadat de werkgroep het document heeft beoordeeld. De actuele versie kunt u hier vinden.

Betrokken partijen

Samenstelling van de laatste werkgroep

ir. Eric van der Aa
dr. Pieter Boot
ir. Tilly Fast
ir. Erik Koppen
prof. ir. Eric Luiten

Voorzitter: drs. Marieke van Rhijn
Werkgroepsecretaris: Michelle Vanderschuren, MSc

Initiatiefnemer en Bevoegd gezag

Initiatiefnemer
Gemeente Amsterdam

Bevoegd gezag
Gemeente Amsterdam

Overige gegevens

Gebied: Nederland, provincie Noord-Holland


Categorieën Besluit m.e.r.

Code Omschrijving
007.2 Plan-m.e.r. vanwege kaderstelling
D22.2 2018: oprichting, wijziging of uitbreiding van een windturbinepark indien gezamenlijk vermogen van >= 15 megawatt (elektrisch), of 10 windturbines of meer

Bijgewerkt op: 10 sep 2024