3630. Aramis – CO2 transport (CCS Project)

In het milieurapport van Aramis zijn de technische- en ondergrondgegevens over de opslag van CO2 onder de Noordzee niet voldoende beschreven. Het is daarom niet duidelijk of de milieugevolgen goed en volledig zijn weergegeven. Dat stelt de Commissie voor milieueffectrapportage in haar advies. De minister van Klimaat en Groene Groei had de Commissie gevraagd de inhoud van het milieueffectrapport te beoordelen.

Procedure en adviezen

Reikwijdte en detailniveau
09-05-2022 Adviesaanvraag bij de Commissie mer
18-08-2022 Advies reikwijdte en detailniveau uitgebracht
Advies reikwijdte en detailniveau
Persbericht
Toetsing
13-09-2024 Aanvraag toetsingsadvies bij de Commissie mer
05-12-2024 Toetsingsadvies uitgebracht
Toetsingsadvies
Persbericht

Opmerkingen bij de advisering

Toetsingsadvies
Total Energies, Shell, Energie Beheer Nederland (EBN) en Nederlandse Gasunie willen infrastructuur aanleggen voor CO2 transport. Bedrijven kunnen hiermee CO2, dat ze produceren en afvangen, in lege gasvelden onder de Noordzee opslaan. De leiding kan maximaal 22 megaton CO2 per jaar transporteren naar opslaglocaties. In het MER is de startsituatie en eerste uitbreidingssituatie getoetst, dat oploopt tot opslag van 14 megaton CO2.
Het rapport geeft veel milieu-informatie over het CO2-transport. De opslag van CO2 is daar echter onlosmakelijk mee verbonden. Over de opslag ontbreekt goede informatie voor de reeds bekende lege gasvelden. Hierdoor is niet duidelijk of de milieugevolgen goed en volledig zijn beschreven.
Ook op andere milieuthema’s is meer of betere milieu-informatie nodig, zoals over de veiligheidsrisico’s, de gevolgen voor de natuur en de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen. De Commissie vraagt ook om de koelwaterlozing in de Yukonhaven bij calamiteiten nader te onderbouwen. Beschrijf wat de milieugevolgen zijn en of voldaan wordt aan normen van de kaderrichtlijn water.
De Commissie adviseert eerst het rapport aan te vullen, en daarna pas een besluit te nemen over het project.

Advies reikwijdte en detailniveau
De CO2-infrastructuur van het Aramis initiatief is onderdeel van een totale CO2-opslagketen. Deze keten omvat naast transport ook de afvang en de opslag van CO2. Het milieueffectrapport moet de gevolgen van de hele keten laten zien. Omdat voor de eerste fase de opslaglocaties al bekend zijn, moet het ook de milieugevolgen van de CO2-opslag weergeven. Voor de volgende fases adviseert de Commissie om indicatief de maximale milieugevolgen van afvang en opslag in beeld te brengen. Het afvangen, transporteren en opslaan van CO2 heeft als doel om minder broeikasgassen uit te stoten. Laat zien wat netto daling van CO2 uitstoot is, zegt de Commissie in haar advies. Kijk ook hierbij naar de gehele CO2-opslagketen.

Betrokken partijen

Samenstelling van de laatste werkgroep

dr. ir. Wim Brilman
dr. ir. Pepijn van Denderen
dr. Robert Hack
dr. Heleen van Londen
dr. Valérie Reijers
dr. Margreet Spoelstra
ing. Rob Vogel
ir. Paul van Vugt

Voorzitter: ir. Harry Webers
Werkgroepsecretaris: Tom Ludwig, MA

Initiatiefnemer en Bevoegd gezag

Initiatiefnemer
Aramis consortium

Bevoegd gezag
Minister van Klimaat en Groene Groei
De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

Overige gegevens

Gebied: Nederland, provincie Zuid-Holland


Categorieën Bijlage V Omgevingsbesluit

Code Omschrijving
001 Project-MER
008.1 Project-m.e.r. en plan-m.e.r. vanwege kaderstelling en passende beoordeling
I2 Opslaglocaties op grond van richtlijn geologische opslag van kooldioxide
I3 Installaties voor de opslag van aardolie of petrochemische of chemische producten
J6 Een met het land verbonden en buiten een haven gelegen pier voor lossen en laden, met uitzondering van pieren voor veerboten
J9 Buisleidingen voor: het transport van gas, olie of chemicaliën, het transport van kooldioxide stromen voor geologische opslag, met inbegrip van de pompstations of stoom of warm water

Bijgewerkt op: 05 dec 2024